- NL
- EN
Urban farming
Sinds 2011 ontwikkelt Greenmarx stadslandbouwprojecten.
We brengen de productie van groenten, fruit en kruiden dichter bij de consument door in zijn buurt of op zijn werk ‘urban farming’ projecten te ontwikkelen en beheren.
Op die manier gaan we volop voor smaak, gezondheid en duurzaamheid, zonder rekening te hoeven houden met de eisen van transport, op- en overslag. We gebruiken daarbij de ‘best practices’ van de biologische landbouw en andere gelijkaardige duurzame landbouwtechnieken. Zo verminderen we drastisch het aantal voedselkilometers en bijgevolg de ecologische afdruk, en herwinnen we de transparantie rond de vraag waar het voedsel op ons bord vandaan komt.
Concreet ontwikkelt Greenmarx samen met de eigenaars en gebruikers van een gebouw het potentieel om lokaal het hele jaar door seizoenseigen productie van groenten en kleinfruit op te zetten, gebruikmakend van verschillende technieken voor lokale teelt. In sommige gevallen zijn additionele teelten mogelijk, b.v. kippenkweek of zelfs viskweek. We houden daarbij rekening met alle factoren:
- lokale noden en afzetmogelijkheden
- stabiliteitstechnische aspecten
- stedenbouw, mogelijkheden i.v.m. toegang, veiligheid
- sociale interactie met de consumenten en de buurt
- financiële haalbaarheid
Tijdens de loop van het project wordt de opbrengst lokaal afgezet via verschillende formules (b.v. abonnementssystemen, groentenpaketten, levering aan lokale restaurants, levering aan coöperatieve of lokale verenigingen…)
Potentiële klanten zijn bedrijven, eigenaars van kantoorgebouwen, RVT en ziekenhuizen, overheidsinstellingen of hun gebouwenbeheerders, scholen. Ook met distributiepartners onderzoeken wij de mogelijkheid om local-for-local stadslandbouwprojecten te realiseren.
Greenmarx aan het woord over ‘Urban Farming’: bekijk hier de recente reportage door Telefacts: http://vtm.be/telefacts/artikel/iedereen-tuiniert.